Wormen bestrijding
Hieronder het ontwormingadvies voor pups en kittens:
Het is belangrijk om uw pup of kitten zo vaak te ontwormen omdat de besmetting met de spoelworm plaatsvindt via de moedermelk. Ontworm daarom moeder ook een paar keer mee. Een ernstige worminfectie kan de groei en ontwikkeling van uw pup of kitten vertragen.
In het onderstaande diagram kunt u zien welk advies geldt voor uw volwassen hond of kat:
Ontwormen
Honden en katten moeten ontwormd worden om verschillende redenen. Ten eerste is een worminfectie niet goed voor de gezondheid van uw huisdier. Er kunnen allerlei vervelende verschijnselen optreden, zoals diarree, braken, vermageren, jeuk aan de anus, doffe vacht, problemen in allerlei organen, oogproblemen, etc.
Een tweede reden om uw huisdieren goed te ontwormen is vanwege kleine kinderen. Zij spelen vaak in de zandbak en in speeltuinen (denk aan zand eten) en lopen zo kans besmet te raken door aanraking met wormeieren. Vooral katten zoeken graag een plaatsje met zand uit om hun uitwerpselen te deponeren. Vanuit de overheid wordt ontwormen ook erg gestimuleerd, omdat worminfecties in verband worden gebracht met allergieën bij kinderen.
Wormen kunnen op allerlei manieren in uw huisdier terecht komen. Bijvoorbeeld: Katten die jagen op muizen, vogels, etc, hebben bijna altijd een wormbesmetting. Dit komt omdat de prooidieren ook allemaal een wormbesmetting hebben. Ook al eet uw kat de gevangen diertjes niet op, toch kan hij de wormeitjes makkelijk binnen krijgen.
Sommige honden eten ontlasting van andere honden op. Dit is een grote bron van mogelijke besmetting. Als de eigenaar van de hond waarvan uw hond de ontlasting opeet zijn hond niet regelmatig ontwormt, betekent dit dat uw hond een grote kans loopt om besmet te worden en zo ook zelf weer zorgt voor besmettingen bij andere dieren. Ook als uw hond kadavers of rauw vlees eet is er kans op een wormbesmetting. Zelfs dieren die nooit buiten komen kunnen wormen oplopen, bijvoorbeeld doordat u buiten heeft gelopen en door middel van uw schoenzolen wormeitjes meeneemt naar binnen.
Wormen zie je niet altijd! Je hoort veel mensen zeggen: Mijn hond heeft geen wormen, ik zie er nooit één in de ontlasting. Wormen leven in de darmen van uw huisdier. De larfjes kunnen op veel verschillende plekken in het lichaam zitten (bv lever). Vaak zie je wormen alleen als ze dood zijn (bv na ontworming), of als de besmetting zo groot is dat uw huisdier wormen uitbraakt of -poept.
Er zijn ook wormen die in het hart van uw huisdier leven. Deze zogenaamde hartworm is zeer schadelijk en komt tot nu toe alleen in warmere landen voor, bijvoorbeeld Frankrijk. Let er bij een vakantie in het buitenland op dat uw huisdier een wormmiddel toegediend krijgt die ook tegen de hartworm werkt. Sommige dieren moeten verplicht ontwormd worden voor zij op vakantie gaan. Er zijn landen die dit eisen. Dan moet uw huisdier door de dierenarts ontwormd worden en meestal is er ook een gezondheidsverklaring nodig.
Vooral dieren die veel buiten komen dienen regelmatig ontwormd te worden. Grote risico's bestaan bij bijvoorbeeld katten die prooien vangen, honden die ontlasting van andere honden eten, honden die veel met andere honden in contact komen op bijvoorbeeld (puppy)cursussen of kennels, honden die veel op uitlaatveldjes komen en dieren die naar het pension gaan.
Verschillende mogelijkheden voor ontworming:
•Tabletten, bijvoorbeeld Milbemax of Milpro
•Pipetten, zoals Stronghold, Advocate
•Pasta, zoals Vitaminthe en Banminth
•Drankjes/suspensie, bijvoorbeeld Drontal pup en Excil
•Injectie, zoals Droncit
Let wel op dat bij een wormbesmetting de kuur altijd na 2-3 weken herhaald moet worden. Het wormmiddel doodt alleen de volwassen dieren. Na 2 weken is de cyclus van de larfjes die nog in het lichaam zitten opnieuw rond en moet de kuur herhaald worden.
(Boven: spoelworm)
(Boven: lintworm)